Niezbędne składniki

Posted on 28 października 2015

images (71)Wybierając składniki pożywienia, należy starannie dobierać takie, z których sami jesteśmy zbudowani. Potrzebne są nam tłuszcze, cukry i białka oraz dużo płynów i mikroelementów.Dieta człowieka musi być przede wszystkim zrównoważona, a składniki odpowiednio dozowane. Urozmaicony jadłospis w białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne jest bardzo ważny. Powinniśmy dostarczać wielu niezbędnych witamin, których niedobór może być groźny, a  nadmiar może zaszkodzić. Warto pomyśleć o spożywaniu niewielkich a częstszych posiłków, oraz spożywaniu dużej ilości płynów.

W odżywaniu należy kierować się zasadami zdrowego żywienia i trzymać się piramidy, eliminując wszystkie zbędne składniki, a słodkie napoje z konserwantami zastąpić naturalnymi sokami lub woda mineralną. Nie spożywajmy zbyt dużo pustych kalorii i nie przesadzajmy z mięsem. Do prawidłowego rozwoju potrzebne jest nam białko, które buduje nowe komórki i odnawia stare zużyte. Jednak powinniśmy jeść trzy razy więcej białka roślinnego niż zwierzęcego. Można je znaleźć przede wszystkim w ziemniakach, produktach zbożowych, orzechach i warzywach strączkowych. Organizmowi człowieka potrzebne są również węglowodany, które są dla człowieka głównym źródłem energii. Ponad połowę naszego pożywienia powinny stanowić węglowodany złożone obecne w produktach zbożowych z pełnego ziarna, w nasionach roślin strączkowych, ziemniakach, warzywach i owocach.

Leave a Reply

?>