Categorized | Kalorie

Liczba kilokalorii przykładowych produktów

Posted on 09 września 2015

images (85)Lista przedstawia liczbę kalorii poszczególnych produktów żywnościowych w przeliczeniu na 100g. Może pomóc nam w obliczeniu wartości kalorycznych naszych posiłków oraz w ustaleniu prawidłowej diety.
– jaja – 134 kcal
– boczek – 516 kcal
– flaki – 84kcal
– kurczak ( tuszka) – 105 kcal
– kiełbasa zwyczajna – 185 kcal
– szynka wędzona gotowana – 390 kcal
– pstrąg – 58 kcal
– makrela – 111 kcal
– margaryna mleczna – 738 kcal
– smalec – 896 kcal
– ryż – 349 kcal
– chleb i bułki graham – 198 kcal
– rogale, chałki i bułki maślane – 253 kcal
– kalafior – 16 kcal
– kapusta kwaszona – 20 kcal
– papryka konserwowa – 38 kcal
– pieczarka uprawna – 30 kcal
– gruszki – 47 kcal
– dżem śliwkowy – 155 kcal
– truskawki – 35 kcal
– cukier – 399 kcal
– miód pszczeli – 319 kcal
– żelatyna – 344 kcal
– orzeszki ziemne 433 kcal
– banany – 74 kcal
– kapusta włoska – 36 kcal
– cebula – 32 kcal
– czosnek – 122 kcal
– fasola biała – 345 kcal
– mąka pszenna wrocławska ( typ 500 ) – 348 kcal
– płatki owsiane – 391 kcal
– masło stołowe śmietankowe – 675 kcal
– karkówka – 199 kcal
– kości ( przeciętnie ) około 5 kcal
– woda – 0 kcal
Przedstawione powyżej wartości w przybliżeniu podają wartość energetyczną. Brać pod uwagę należy jeszcze odpady, na przykład szypułki truskawek, czy kości z kurczaka. Znaleźć można wartość kaloryczną każdego produktu występującego na rynku.

Leave a Reply

?>